Erik och Ella Hansson på väg från Kövra till Hallom.

Jag tror den här bilden var en bidragande orsak till att jag började släktforska på allvar för några år sedan. Den föreställer min farfar och farmor med häst och vagn, antagligen på väg till hennes föräldrar i grannbyn. Mina barn häpnar över bilden: “Va! Åkte din farmor och farfar häst och vagn?!”

Det ger historiska perspektiv. Det är inte längre än så från datorer och smartphones till häst och vagn!

Mina farföräldrar var födda under 1800-talets slut och fick uppleva det mesta av stora historiska skeenden. Ett par världskrig och annat elände, men också demokratins genombrott och modernisering.

De dog långt innan jag föddes och tyvärr är också min pappa borta sedan länge. Det finns ingen att fråga om hur det var. Allt det där har gjort mig mer och mer nyfiken på mitt släktträd, personerna och miljön de verkade i. För som den historienörd jag är vill jag klä på personerna. Jag behöver sätta de släktingar jag hittar i en historisk kontext för att det ska bli riktigt intressant.

Den här bloggen kommer att handla om min släktforskning och att annat intressant jag springer över i historisk väg. Den finns mest för min egen skull. Jag behöver helt enkelt någonstans att sammanställa mitt material och formulera mina tankar om det jag får fram.

Men man vet aldrig, kanske kan den också vara av intresse för någon annan.

/Bodil Hansson

Ps. Vad benämningen “surjamt” egentligen står för råder det delade meningar om. Klart är i alla fall att det inte betyder att jämtlänningen är sur och vresig. Kanske är sur = söder och surjamt alltså en Sydjämte. I så fall passar det ju in på mig. Du kan läsa mer om olika teorier här.