När jag var barn så gick det en skogsväg ner till sjön nedanför vårt hus. Den traskade vi alltid när vi skulle ner till sjön för att bada om somrarna. Eller skogsväg är nog egentligen lite mycket sagt, det var inte mer än en lerig stig på sina ställen.

När jag nu djupstuderat kartan från Laga skifte i Kövra 1885-1888 så hittade jag en del intressanta fakta om den där stigen.

Detalj ur karta Laga skifte Kövra 1885-1888

Det var ju faktiskt en väg där en gång i tiden. I handlingarna kring Laga skifte så lyder beskrivningen: “Väg från s.k. färjplatsen till allmänna landsvägen, 6 meter bred.”

Foto: Nils Thomasson Färjeläget i Kövra omkring 1905 Bildkälla: Stiftelsen Jamtlis fotosamlingar

Jag har ju stött på en del foton av när man färjade över korna från Myssjönäset, som sedan skulle vidare upp till “buan”. Av nån anledning har jag alltid trott att det var i andra änden av byn, nere vid Mejeriet, det skedde. Men det klart att det är mer logiskt att det skedde via vägen som är utsatt på kartan. Den ligger ju närmare det som i dagligt tal kallas för “buvägen” och som går till Persåsen och vidare upp till buan. På så sätt slapp de ju omaket med att driva korna genom hela byn.

Fotograf: Okänd. Källa: Digitalt museum

Här är en bild från samma tid, men efter buvägen uppe i Persåsen. I vår familj hade vi fäbodvallen i Risåsen, tillsammans med ett gäng andra Kövrabor. Det finns inte många spår kvar av den idag, men mer om Risåsen en annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *