En sak som mina barn är hjärtligt trött på är mitt tjat om grindarna i Myssjö kyrka. Det är nämligen min pappa, farfar och farfarsfar som gjort de olika grindarna.

Jag har tjatat hål i huvudet på dem när det gäller det här, men jag tänker att det är viktigt att komma ihåg. Det finns inte dokumenterat nånstans som jag hittat, så tjatar jag inte så blir det ju tillslut bortglömt vilka smeder som tillverkat grindarna.

Ingången till Myssjö kyrkogård

De stora grindarna har min farfarsfar Hans Eriksson gjort och sidopartierna har min farfar Erik Hansson gjort. De moderna grindarna i bilden längst upp är nog från 1950-60-talet och dessa har min pappa Haldo gjort.

Fint att det står ett årtal på de stora grindarna. 1888 då var min farfarsfar 42 år gammal. Det sägs att det tog en hel vinter för honom att göra färdigt grindarna. De var hans paradarbete och för det fick han 50 kronor i betalning.

Smeden Hans Eriksson – “Hans Ersa”. Han levde 1846-1925. Foto ca 1920.

Här är han, “Hans Ersa”, i ett av få bevarade foton. Det är förövrigt efter honom min gamla hemgård kallas för Hans-Ers. Ta en titt på hans händer. Visst kan man ana att de jobbat hårt i smedjan? En sak jag tycker mycket om med det här fotot är att det speglar en mer vardaglig situation, inte nåt poserande i en fotostudio. Fotografen heter Ludvig Bylund och levde i Kövra mellan 1875 och 1952. Inte lika skicklig som Nils Thomasson kanske, som även han fotat många i trakten, men hans foton har onekligen charm.

Min plan är i alla fall att försöka få reda på mer om de här grindarna i gamla kyrkoräkenskaper, till exempel mer precist vad de fick betalt för jobbet. Allt för att dokumentera och ha det på pränt.

Det är lite knepigt när det gäller släktforskning och yrkestitlar. Min farfarsfar Hans Eriksson står hela tiden antecknad som bonde i kyrkoböckerna. De hade ju så klart ett litet jordbruk också vid sidan av smidesverkstaden, men det finns inte antecknat något om att han var smed. På hans gravsten står det som yrkestitel och i lantmäteriets handlingar gällande Laga skifte kan jag hitta det, men visst blir det lite missvisande i kyrkoböckerna? Det får mig att fundera på hur många som står antecknade som bönder som även hade någon typ av hantverksyrke.

Den nedre delen av Myssjö kyrkogård, som också är den nyare delen. På den övre delen, med de stora grindarna, ligger de äldsta gravarna. Min sommarstuga ligger längs den gamla vägen mellan Hallom och Kövra, ganska precis mitt emot Myssjö kyrka. När jag är där om somrarna ror jag emellanåt över med båten för att titta till blommorna på pappas grav. Då kommer jag gående på den här vägen nerifrån sjön och det första som möter mig är pappas grindar. Fint på nåt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *